Aktuelnosti

BOSIFEST pokazuje da smo svi isti i da volimo da uživamo u istim stvarima

23. april 2014.

Intervju sa Majom Đinović - Joksimović, Hotel Zira Beograd

"Zira Hotel Beograd" je relativno nov hotel otvoren 2008. godine u srcu starog Beograda, sagrađen je na raskrsnici dve  važne gradske ulice, Ruzveltove  i Cvijićeve. U svetu hotelijerstva ovo je već dovoljno dug staž kojim može da se potvrdi kvalitet. U prilog tome govori i činjenica od ostvarenih 150.000 rezervacija, a uskoro se očekuje i dvesta hiljaditi gost. "Zira Hotel" svojim gostima nudi sobe, vrhunskog dizajna i kvaliteta od kojih su četiri  u potpunosti prilagođene osobama sa invaliditetom. A da se u ovom hotelu ništa ne propušta slučaju govori u prilog činjenica da je dizajn za ovaj hotel radio poznat svetski dizajner Karim Rašid.  Hotel Zira kao i prošle  i ove godine ugostiće učesnike Bosifest-a. Gosti našeg festivala su posebno dragi gosti hotela Zire jer se tokom trajanja festivala cela atmosfera i vedrina sa Bosifesta prenese i na ostale goste Zire.  O tome koliko je  ovaj hotel prilagođen osobama sa invaliditetom i festivalu, razgovarali smo sa Majom Đinović - Joksimović.


 

Hendi centar Koloseum smo prepoznali kao jedan od načina inkluzije osoba sa invaliditetom u društvene tokove, kroz film, muziku, umetnost...

15. april 2014.

Intervju sa Ljiljanom Jevremović iz Delta Fonadcije

Delta Fondacija je ove godine podržala BOSIFEST 2014. Sa Ljiljanom Jevremović iz Delta fondacije smo razgovarali o misiji ove Fonadcije, o najvažnijim projektima i zašto su se odlučili da podrže Hendi centar Koloseum koji je osnovao Bosifest.

Delta fondacija je osnovana 2007. godine. Možete li nam nešto više reći o cilju i misiji Delta fondacije?

Delta fondacija osnovana je sa ciljem kompanije Delta Holding da, u okviru svojih snaga, integrisano i strateški, što efikasnije i temeljnije doprinese razvoju i unapređenju društva u celini. Misija Fondacije je trajno rešavanje problema zajednice iz oblasti socijalne zaštite, obrazovanja, kulture. Od osnivanja inicira i realizuje projekte koji su namenjeni deci bez roditeljskog staranja, osobama sa invaliditetom (OSI), studentima, obrazovnim i kulturnim institucijama. 

U okviru Delta fondacije i njenih aktivnosti posebnu pažnju izdvajate podršci osobama sa invaliditetom. Koje akcije biste izdvojili i koji su dalji planovi kada je reč o podršci osobama sa invaliditetom?

Pružanjem podrške institucijama u sistemu socijalne zaštite, vladinom i nevladinom sektoru, Fondacija doprinosi inkluziji OSI u društvene i radne tokove i podizanju svesti građana o njihovim mogućnostima. Kao najznačajni projekat izdvojili bismo izgradnju prve zadužbine Delta Holdinga, Centra za dnevni boravak i smeštaj osoba sa invaliditetom „Sunce“ na Bežanijskoj kosi, koji smo poklonili Beogradu 2012. godine. U 2014. godini planirana je izgradnja druge zadužbine Delta Holdinga u Kragujevcu, Centra za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom. Projekat realizujemo u saradnji sa Paraolimpijskim klubom „Junior“ i gradom Kragujevcem.

 

Najbitniji kriterijum mi je human pristup temi ili junaku, bez patetike i lažnog divljenja

11. april 2014.

Intervju sa ovogodišnjom selektorkom BOSIFEST -a Jelenom Gavrilović

Ove godine na BOSIFEST je stigao rekordan broj filmova, više od 100 filmova iz svih krajeva sveta. Pred ovogodišnjom selektorkom rediteljkom Jelenom Gavrilović je nimalo lak zadatak. O tome kako je biti sa druge strane, koji kriterijumi su presudni u odabiru filmova, o značaju Bosifesta kako za same osobe sa invaliditetom tako i za sve ljubitelje dobrog filma, razgovarali smo sa mladom rediteljkom za naš sajt.

Kao reditelj najčešće ste u situaciji da ste ocenjivani, kako izgleda biti sa druge strane?

Velika je odgovornost, ali mi je jako zanimljivo. Trudim se da budem stroga i da finalna selekcija bude nešto iza čega mogu da stojim.

I ove godine pristiglo je mnogo filmova iz svih krajeva sveta, predstoji veliki posao ali na osnovu do sada odgledanih filmova šta možemo da očekujemo na petom Bosifestu?

Ono što je možda zajedničko svim filmovima koje sam do sada odabrala je da su glavni junaci užasno zanimljive ličnosti. Sve filmove sam gledala iz pozicije publike i zato sam nastojala da biram uzbudljive filmove koji drže pažnju ili svojom emocijom ili pitanjima koja postavljaju gledaocu. Bitno mi je da to budu filmovi koji nas ne ostavljaju ravnodušnim.

Miloš Paramentić, Sandra Perović i Lena Bogdanović žiri petog BOSIFEST -a

08. april 2014.

Miloš Paramentić, dugogodišnji direktor Direkcije Fest-a, Sandra Perović, novinarka RTS-a i Lena Bogdanović glumica, ovogodišnji su članovi žirija BOSIFEST-a koji će po peti put biti održan u Beogradu od 2. do 4. juna u Domu omladine. Podsećamo, da je ovogodišnja selektorka mlada rediteljka Jelena Gavrilović.

BOSIFEST u Universal film magazinu

06. april 2014.

Među najnovijim vestima i dešavanjima u filmskom svetu širom sveta u Universal film magazinu, objavljena je i najava za Bosifest 2014. Universal film je besplatni magazin koji spaja autore i filsmke festivale širom sveta. Misija ovog časopisa je da uz vesti i intresantne priče iz celog sveta podrži i poveže autore i festivale poštujući visoke standarde profesije.  Magazin je dostigao cifru od 1,6 miliona čitalaca u 100 zemalja širom sveta.

Konkurs za prijem filmova za učešće na petom BOSIFEST-u produžen do 5. aprila

19. mart 2014.

Zbog velikog interesovanja Hendi centar Koloseum osnivač Bosifest-a produžio je rok za prijem filmova do 5. aprila. Slogan ovogodišnjeg festivala je “Moć vizuelne komunikacije”, a tema je rad i život osoba sa invaliditetom. Rezultati selekcije biće objavljeni do 10. maja 2014. godine. Peti Beogradski filmski festival osoba sa invaliditetom BOSIFEST 2014 održaće se od 2. do 4. juna 2014. godine u Domu omladine Beograda. Festival je takmičarskog karaktera, dok celokupan program sadrži takmičarski i revijalni deo. Filmovi koji ne budu izabrani za takmičarski deo programa, a ispunjavaju uslove konkursa, biće prikazani u revijalnom delu programa. I ove godine nagrade će biti dodeljene za -za najbolji film GRAND PRIX BOSIFEST 2014, za najbolju režiju, za najbolji scenario kao i nagrada publike. Ovogodišnji selektor Bosifesta je mlada rediteljka Jelena Gavrilović. Njen kratki film Momci, gde ste prikazan je na mnogim domaćim i stranim festivalima i osvojio je nekoliko nagrada, uključujući Srebrno jaje na Kustendorfu 2012, Zlatnu medalju za kratki igrani film na Kratkom metru 2012, Nagradu za najbolji kratki film na GoEast festivalu u Vizbadenu i Kristalnu prizmu za najbolji kratki film 2013.

BOSIFEST u Crnoj Gori

15. mart 2014.

U Herceg Novom 2. i 3. aprila biće održana revija filmova sa BOSIFEST-a, međunarodnog filmskog festivala osoba sa invaliditetom, jedinog te vrste u jugoistočnoj Evropi, koji se već pet godina održava u Srbiji u organizaciji Hendi Centra Koloseum a ove godine po prvi put u Crnoj Gori. U okviru BOSIFEST-a do sada je prikazano preko 140 filmskih ostvarenja koji se bave tematikom života osoba sa invaliditetom ili su njihovi autori osobe sa invaliditetom.NVO Nova šansa u Novom, zahvaljujući dobroj saradnji sa Hendi Centrom Koloseum i beogradskom Opštinom Stari Grad tokom Revije prikazaće nekoliko filmova čiju će selekciju napraviti idejni tvorac i direktor Festivala Darko Ivić, koji je takođe invalidno lice. BOSIFEST je osnovan sa ciljem da se ukaže na stvaralački rad i mogućnosti osoba sa invaliditetom i širenje poruke da i one treba da imaju ista prava i obaveze kao i drugi građani. Festival daje snažan podsticaj donošenju mjera za ravnopravno učešće i integrisanje osoba sa invaliditetom u društvo, daje doprinos upoznavanju šire javnosti o pravima, položaju i potrebama osoba sa invaliditetom, poboljšanju komunikacije, prihvatanju različitosti, rušenju predrasuda o osobama sa invaliditetom.

Jelena Gavrilović selektor BOSIFEST 2014

13. mart 2014.

Jelena Gavrilović je rođena u Beogradu 1990. Trenutno je na završnoj godini studija Filmske i televizijske režije na FDU. Njen kratki film Momci, gde ste prikazan je na mnogim domaćim i stranim festivalima i osvojio je nekoliko nagrada, uključujući Srebrno jaje na Kustendorfu 2012, Zlatnu medalju za kratki igrani film na Kratkom metru 2012, Nagradu za najbolji kratki film na GoEast festivalu u Vizbadenu i Kristalnu prizmu za najbolji kratki film 2013. Njen naredni film Nešto slatko snimljen je u okviru projekta Sarajevo grad filma 2012. i dobitnik je British council nagrade na Sarajevo film festivalu iste godine. Zatim, 2013. režira prvu regionalnu veb seriju "#SamoKažem" u produkciji B92 fonda i Tuna fish studia. Serija osvaja osvaja prestižnu nagradu Satelit koju dodeljuje Internacionalna novinarska agencija (IPA) u Holivudu, u kategoriji originalni novi format. Filmografija: Momci, gde ste (2012), Bibi (2012), Nešto slatko (2012), Ja nisam tvoj drug (2013), "SamoKažem" (2013) 

"Muzika dostupna svima" na Bosifestu

12. mart 2014.

U okviru petog Bosifesta koji će biti održan od 2. do 4. juna u Domu omladine biće održane i radionice.  Škola za osnovno i srednje obrazovanje  “Milan Petrović” iz Novog Sada organizovaće radionicu "Muzika dostupna svima".

Poznato je da proces sviranja zahteva specijalne motoričke i intelektualne sposobnosti. Ova činjenica onemogućava većinu osoba sa posebnim potrebama da se bavi muzikom. Novost dolazi iz SAD. Renomirani muzičar sa Brodveja i inovator, Kurt Coble ponudio je rešenje u vidu asistivnih muzičkih instumenata. Kao mesto gde ce ovi instumenti doživeti premijeru Kurt je odabrao Školu za osnovno i srednje obrazovanje  “Milan Petrović” iz Novog Sada.

Pobednik BOSIFEST -a "Hromozom 5" na listi španske Kinoteke

19. februar 2014.

Pobednik Bosifesta 2013 španski dokumentarni film ilm “Hromozom 5” od ove godine je na listi Kinoteke španskog Ministarstva spoljnih poslova. Ovaj film biće biće prikazan u 19. februara u Kulturnom centru REX u okviru Festivala španskog dokumentarnog filma Perspektiva. Zahvaljujući saradnji Hendi centra Koloseum, osnivača Bosifesta i Španskog kulturnog centra, posetioci će ovaj film moći da gledaju sa srpskim titlom. Hromozom 5 počinje Andreinim rođenjem. Ona je prevremeno rođena, prelepa i drugačija. Njeni roditelji počinju potragu za odgovorom i dijagnozom koja će trajati više od godinu dana. Lisa Pram, njena majka, napisaće Malu crnu knjigu, veoma ličnu knjigu sa tekstovima, crtežima i fotografijama. Hromozom 5 snimljen je na osnovu ovog ličnog dnevnika. Ovo je priča o gubitku i pronalasku. Andrei je kasno dijagnostifikovan redak sindrom, izgubila je mali deo svoj petog hromozoma.

Arhiva ...