Bosifest 2015

Jelena Gavrilović, selektorka šestog Bosifesta

21. april 2015.

Birala sam filmove posle kojih se nešto u meni promenilo i o kojima sam razmišljala danima

Šta nas očekuje na šestom Bosifestu,  na osnovu kojih kriterijuma je birala filmove, zašto se odlučila da po drugi put bude selektorka, kako to izgleda kad treba pogledati više od 100 filmova i kako bi nekome ko nikada nije čuo za Bosifest preporučila naš festival, otkriva za naš sajt mlada rediteljka Jelena Gavrilović.  

Na osnovu filmova koje si do sada pogledala šta možemo da očekujemo od Bosifesta 2015?

Ove godine je stiglo daleko više filmova nego prošle i generalno je kvalitet na višem nivou. To je dokaz da festival raste i drago mi je što sam deo toga.

Koji su kriterijumi presudni u odabiru filmova koji će publika moći da pogleda na Bosifest 2015?

Trudila sam se da biram što različitije filmove i po temi i po stilu, filmove koji su autentični i pružaju neku novu perspektivu, a da su i zabavni i iskreni, da postoji emocija, ali da je i tehnički aspekt zadovoljavajući... Ukratko- birala sam filmove posle kojih se nešto u meni promenilo i o kojima sam razmišljala danima posle. Bilo mi je važno da to budu provokativni filmovi, koji vam se ili jako svide ili ne svide uopšte, ali o kojima ćete želeti da diskutujete posle.

Zašto si prihvatila da po drugi put budeš selektorka Bosifesta?

Direktor festivala Darko Ivić me je pozvao da ponovo budem selektorka, nisam ni sekund razmišljala i odmah sam pristala. Prošlogodišnje iskustvo mi je ostalo u jako lepoj uspomeni.

Kako zapravo izgleda selektorski rad?

Izgleda tako što svaki minut koji ugrabim koristim da odgledam neki film, a kad imam npr ceo dan slobodan odgledam i trideset filmova za redom . Najlepši deo procesa je kada postanem umorna od gledanja, a onda naiđem na baš zanimljiv film koji mi da energiju da gledam dalje. Najteži deo je višesatno gledanje u monitor.

 Kako bi nekome ko nikada nije imao priliku da pogleda filmove na Bosifestu u najkraćem opisala i preporučila Bosifest?

Rekla bih da je festival od 1 do 3. juna u Domu omladine Beograda u tri termina i da su projekcije besplatne. Zatim da se prikazuju i igrani i dokumentarni, i kratki i dugi filmovi, preporučila bih da pogledaju program festivala na sajtu jer će ih sigurno nešto zaintrigirati, a kad dođe vreme festivala da ne budu lenji i da stvarno pogledaju to što su planirali.

Radoslav Zelenović, Bojana Maljević i Andrijana Stojković članovi žirija BOSIFEST 2015

14. april 2015.

Članovi žirija BOSIFEST 2015: Radoslav Zelenović, direktor Jugoslovenske kinoteke, Bojana Maljević, glumica i producentkinja i Andrijana Stojković, filmski reditelj.

Radoslav Zelenović

Radoslav Zelenović (1948), dugogodišnji direktorJugoslovenske kinoteke. Diplomirao na grupi srpskohrvatski jezik, opšta lingvistika i jugoslovenska književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu 1971. godine. Profesionalnu karijeru počinje 1971. godine kao urednik Filmskog programa Doma omladine Beograda, na kome ostaje do 1979. godine. Te godine izabran je za urednika Filmske redakcije Televizije Beograd. Na tom mestu ostaje do 1992. godine. Za direktora Jugoslovenske kinoteke izabran je 1. juna 1992. godine, na kom mestu se nalazi i danas. Aktivno učestvovao u osnivanju filmskih manifestacija poput FEST-a, Festivala kratkometražnog filma ,Filmskog festivala u Sopotu,Festivala filmskog scenarija u Vrnjaškoj banji. Osnivač je i direktor Festivala evropskog filma na Paliću. Član Srpske komisije UNESCO. Godine 2012.  bio je izabran  za člana Evropske akademije za film. Za naročite zasluge u oblasti filmske umetnosti, 2013. godine Predsednik Republike odlikovao ga je Sretenjskim ordenjem trećeg stepena. Republika Francuska je 2014 godine donela odluku da ga odlikuje ordenom Viteza reda umetnosti i književnosti kao priznanje velikoj posvećenosti i delovanju u korist kulturnih i umetničkih odnosa, naročito u oblasti filma, između Francuske i Srbije.

 

Bojana Maljević

Bojana Maljević (1974) je glumica, producent i suosnivač producentske kuće Monte Royal Pictures. Diplomirala je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a poslednje dve godine na istom Fakultetu završava doktorske naučne studije o menadžmentu u medijima i kulturi. Glumila je u mnogobrojnim tv serijama i u više od 20 filmova: "Bulevar revolucije" „Do koske“, „Nož“, „Ni na nebu ni na zemlji“, "Na lepom plavom Dunavu", "Top je bio vreo" i dr. Za glavne uloge u svojim filmovima dobila je brojne nagrade na domaćim filmskim festivalima. Producirala je filmove "Do koske", "Sestre" i "Gram, Kilogram, Tona", kao i nastavak kultne tv serije "Otvorena Vrata", koja je ušla u istoriju televizije zbog okupljanja iste glumačko/autorske ekipe, posle skoro dve decenije pauze, sa novih 36 epizoda - što je presedan u našoj industriji. Bojana igra pretežno na beogradskim pozorišnim scenama ali poslednju premijeru predstave «Murlin Murlo» imala je u aprilu, kao gost Narodnog pozorišta Kikinda. Dobitnica je priznanja Ujedinjenih nacija (UNODC - Kancelarija UN za borbu protiv narkotika i organizovanog kriminala), za film «Sestre» i humanu kampanju «Plavo Srce», koju je realizovala u Srbiji i regionu, a čija tema jeste bila trgovina ljudima. 

Andrijana Stojković

Andrijana Stojković (1976), filmski reditelj,  diplomirala na Katedri za filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.  Docent na predmetu Dokumentarni i namenski film na FDU. Autor je sedam kratkih igranih i osam kratkih dokumentarnih filmova; dva dugometražna dokumentarna filma i jedan dugometra`nog igranog filma (''The Box''). Njeni filmovi su učestvovali i bili nagrađivani na me|unarodnim filmskim festivalima. Neki od filmova prikazani su na televizijama YLE (Finska) i CANAL + (Francuska). Član je Izvršnog odbora Asocijacije filmskih reditelja Srbije. Osnivač je producentske kuće All Inclusive Films, u Beogradu. Jedan je od osnivača i koordinator programa ”Filmkulture”, udruženja za edukaciju u oblasti audiovizuelne kulture.

Volonteri Bosifesta

10. april 2015.

Organizacija festivala kao što je Bosifest teško bi bila moguća bez pomoći volontera. Neke od njih smo pitali zašto su se odučili da postanu deo tima Bosifesta.

lKristina Stanković, studentkinja druge godine andragogije na Filozofskom fakultetu

Prijavila sam se da budem deo ovog festivala prvenstveno zato što iz iskustva znam da osobe sa bilo kakvom vrstom invaliditeta ne žele da budu socijalno isključivane, podcenjivane i svrstavane u inferiorne grupe, već im to nameće okruženje, sredina i društvo. Samo je potrebno pružiti im priliku, a ovaj festival upravo to omogućava. Kakvu god telesnu ili mentalnu manu neko imao, on ima svoj karakter i identitet, aspiracije i želje - a to je fundamentalna sličnost svih nas i u tome se ne razlikujemo. To je činjenica od koje svako treba da pođe.

Ljiljana Jovanović

Jedna izvanredna prilika za sticanje iskustva prilikom organizovanja ozbiljnog festivala velikog obima, koji se bavi bitnom i drugačijom tematikom od ostalih ponuđenih manifestacija i festivala u regionu. Svakako da pridruživanje ovakvoj organizaciji daje šansu za nova saznanja, iskustva ali i poznanstva.

 

Bojana Čalija

Prijavila sam se za volontiranje na BOSIFEST-u zato što želim da naučim nove stvari, upoznam nove ljude, proširujem kontakte, da poboljšam svoje radne navike i, svakako, da saznam više o osobama sa invaliditetom, jer znam malo, kao i većina ljudi, na žalost. Takođe, da doprinesem organizovanju festivala i pogledam neki dobar film.

 

 

Filmovi koji bude nadu

08. april 2015.

Održana prezentacija Bosifesta u opštini Vračar

Prezentacija šestog Bosifesta koji se održava od 1. do 3. juna u Domu omladine Beograda održana je u opštini Vračar u utorak 8. aprila. Prezentaciji su prisutvovali studenti i profesori beogradskih univerziteta. Prezentacija je počela projekcijom filma "Definisanje na osnovu sposobnosti" koji je prikazan na otvaranju Bosifest 2014. Darko Ivić direktor Bosifesta je rekao da ovo nije film o osobama sa invaliditetom već šta ne možemo ili možemo da uradimo kao i da film na indirektan način upućuje na suštinu problema u tretiranju osoba sa invaliditetom.

Prema rečima direktora festivala Darka Ivića, Bosifest želi da pokaže da osobe sa invaliditetom mogu biti uključene u proces stvaranja filma ali da moraju biti profesionalci.

- Festival je posvećen i mladima jer filmovi koji se prikazuju na ovom festivalu treba da probude u njima davno zaboravljenu empatiju- objasnio je Ivić.

Direktor Bosifesta je naveo da je ovaj festival jedinstven u Evropi i da je ove godine na konkurs stigao rekordan broj igranih, dokumentarnih i animiranih filmova iz celog sveta.     

Darko Ivić je pozvao sve studente i mlade ljude da budu partneri Bosifesta i svojim idejama učine ovaj festival vidljiv svima kako osobama sa invaliditetom tako i široj populaciji.

- Kada se pomene tematika osoba sa invaliditetom obično se prvo pomisli na neku tugaljivost ali ovo su filmovi koji bude nadu, filmovi koji nas dotiču i pravim filmskim jezikom pričaju o osobama sa invaliditetom, njihovoj kreativnsoti i koliko oni zapravo mogu - rekao je Risto Raco iz organizacije Bosifesta.

Raco je naveo da ovakvi festivali utiču na promenu svesti pojedinca ali i šire društvene zajednice kada govorimo o osobama sa inavliditetom

Radoslav Zelenović, Bojana Maljević i Andrijana Stojković članovi žirija BOSIFEST-a 2015

27. mart 2015.

Hendi centar Koloseum kao organizator šestog Bosifesta-a koji će biti održan od 1. do 3. juna u Domu omladine Beograda, ima veliko zadovoljstvo i čast da saopšti da su članovi ovogodišnjeg žirija: Radoslav Zelenović , direktor Jugoslovenske kinoteke, Bojana Maljević, glumica i producentkinja  i Andrijana Stojković, rediteljka i profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti. Selektorka Bosifest-a 2015 je Jelena Gavrilović.   

Podsećamo da je u toku konkurs za prijem filmova na Bosifest, a slogan ovogodišnjeg festivala je "Lavirint mogućnosti"Tema je život i rad osoba sa invaliditetom. Očekujemo da i ove godine kao i proteklih bude prikazan veliki broj dokumentarnih filmova na temu osoba sa invaliditetom. Gledaoci su tokom proteklih pet godina imali priliku da vide preko 200 filmova koji prate život i rad osoba sa invaliditetom. I ove, kao i prošlih godina, BOSIFEST se sastoji od takmičarskog i revijalnog dela kao i pratećih programa, radionica, performansa, izložbe...BOSIFEST je Beogradski internacionalni filmski festival koji se bavi tematikom osoba sa invaliditetom, jedini te vrste u jugoistočnoj Evropi, koji ove godine po šesti put organizuje Hendi Centar Koloseum iz Beograda.BOSIFEST pridružuje se svetskim festivalima, koji se duži niz godina bave isključivo filmovima o osobama sa invaliditetom, kao i filmovima čiji su autori osobe sa invaliditetom. 

Svake nedelje u proseku četiri pisca proda svoj scenario preko InkTip-a

01. mart 2015.

Svake nedelje u proseku četiri pisca proda svoj scenario preko InkTip-a. U poslednje dve godine producenti i zastupnici koriste InkTip kao opciju da kupe, iznajme ili registruju više od 500 scenarija i pisaca. Učini dostupnim svoj scenario producentima, agentima i menadžerima koristeci InkTip. Registruj se na InkTip i već danas učini svoj scenario dostupnim. Pošalji svoj scenario tako što ćeš se REGISTROVATI OVDE  Pronađi dobar scenario i pisca tako što ćeš se REGISTROVATI OVDE

Otvoren konkurs za prijem filmova na BOSIFEST 2015

20. januar 2015.

Hendi centar Koloseum raspisao je konkurs za šesti Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom - BOSIFEST 2015, koji će biti održan od 1. do 3. juna u Domu omladine Beograda.Konkurs za slanje radova je otvoren od 19. januara do 5. aprila, a slogan ovogodišnjeg festivala je "Lavirint mogućnosti". Tema je život i rad osoba sa invaliditetom. Očekujemo da i ove godine kao i proteklih bude prikazan veliki broj dokumentarnih filmova na temu osoba sa invaliditetom. Gledaoci su tokom proteklih pet godina imali priliku da vide preko 200 filmova koji prate život i rad osoba sa invaliditetom. I ove, kao i prošlih godina, BOSIFEST se sastoji od takmičarskog i revijalnog dela kao i pratećih programa, radionica, performansa, izložbe... BOSIFEST je Beogradski internacionalni filmski festival koji se bavi tematikom osoba sa invaliditetom, jedini te vrste u jugoistočnoj Evropi, koji ove godine po šesti put organizuje Hendi Centar Koloseum iz Beograda. BOSIFEST pridružuje se svetskim festivalima, koji se duži niz godina bave isključivo filmovima o osobama sa invaliditetom, kao i filmovima čiji su autori osobe sa invaliditetom. Mreža tih festivala pruža autorima izlazak na svetsko tržište, ali i mogućnost da predstave nove, inovativne filmove koji se bave tematikom vezanom za život osoba sa invaliditetom.

Konkurs za volontere

19. januar 2015.

BOSIFEST je međunarodni filmski festival za osobe sa invaliditetom. Organizacija ovakve vrste festivala zahteva ozbiljnu pripremu kako pre tako i tokom samog trajanja festivala. I pored angažovanja profesionalaca nijedan ozbiljan međunarodni filmski festival ne može biti uspšeno organizovan bez podrške volontera.

Filmovi sa velikim optimizmom

17. januar 2015.

Beograd je zahvaljujući mnogim festivalima poput Festa i Bitefa odavno postao sastavni deo kulturne mape Evrope. Iako relativno mlad sa svojih pet godina postojanja, Bosifest - Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom, pre svega zahvaljujući kvalitetu filmova, takođe je deo nje, a na ovom festivalu pozavideli bi i mnogi evropski gradovi.

 

Nagradu za najbolju režiju Bosifest 2014 podelili filmovi "Sonor" i "Sreća .... obećana zemlja"

25. jun 2014.

Nagradu za najbolju režiju na Bosifest 2014 podelila su dva filma.  Nemački film SONOR, reditelja Levina Petera - za jedan moderan, besprekorno slikan, tonski snimljen i režiran film. Nagradu deli i francuski film "Sreća .... obećana zemlja"  u režiji  Laurent Hasse, zbog divnim filmskim sredstvima saopštenoj uspeloj želji glavnog lika da peške prodje celu Francusku, od Pirineja do mora na severu Normandije.

 

Arhiva ...