Bosifest 2015

Radoslav Zelenović, Bojana Maljević i Andrijana Stojković članovi žirija BOSIFEST-a 2015

27. mart 2015.

Hendi centar Koloseum kao organizator šestog Bosifesta-a koji će biti održan od 1. do 3. juna u Domu omladine Beograda, ima veliko zadovoljstvo i čast da saopšti da su članovi ovogodišnjeg žirija: Radoslav Zelenović , direktor Jugoslovenske kinoteke, Bojana Maljević, glumica i producentkinja  i Andrijana Stojković, rediteljka i profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti. Selektorka Bosifest-a 2015 je Jelena Gavrilović.   

Podsećamo da je u toku konkurs za prijem filmova na Bosifest, a slogan ovogodišnjeg festivala je "Lavirint mogućnosti"Tema je život i rad osoba sa invaliditetom. Očekujemo da i ove godine kao i proteklih bude prikazan veliki broj dokumentarnih filmova na temu osoba sa invaliditetom. Gledaoci su tokom proteklih pet godina imali priliku da vide preko 200 filmova koji prate život i rad osoba sa invaliditetom. I ove, kao i prošlih godina, BOSIFEST se sastoji od takmičarskog i revijalnog dela kao i pratećih programa, radionica, performansa, izložbe...BOSIFEST je Beogradski internacionalni filmski festival koji se bavi tematikom osoba sa invaliditetom, jedini te vrste u jugoistočnoj Evropi, koji ove godine po šesti put organizuje Hendi Centar Koloseum iz Beograda.BOSIFEST pridružuje se svetskim festivalima, koji se duži niz godina bave isključivo filmovima o osobama sa invaliditetom, kao i filmovima čiji su autori osobe sa invaliditetom. 

Svake nedelje u proseku četiri pisca proda svoj scenario preko InkTip-a

01. mart 2015.

Svake nedelje u proseku četiri pisca proda svoj scenario preko InkTip-a. U poslednje dve godine producenti i zastupnici koriste InkTip kao opciju da kupe, iznajme ili registruju više od 500 scenarija i pisaca. Učini dostupnim svoj scenario producentima, agentima i menadžerima koristeci InkTip. Registruj se na InkTip i već danas učini svoj scenario dostupnim. Pošalji svoj scenario tako što ćeš se REGISTROVATI OVDE  Pronađi dobar scenario i pisca tako što ćeš se REGISTROVATI OVDE

Otvoren konkurs za prijem filmova na BOSIFEST 2015

20. januar 2015.

Hendi centar Koloseum raspisao je konkurs za šesti Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom - BOSIFEST 2015, koji će biti održan od 1. do 3. juna u Domu omladine Beograda.Konkurs za slanje radova je otvoren od 19. januara do 5. aprila, a slogan ovogodišnjeg festivala je "Lavirint mogućnosti". Tema je život i rad osoba sa invaliditetom. Očekujemo da i ove godine kao i proteklih bude prikazan veliki broj dokumentarnih filmova na temu osoba sa invaliditetom. Gledaoci su tokom proteklih pet godina imali priliku da vide preko 200 filmova koji prate život i rad osoba sa invaliditetom. I ove, kao i prošlih godina, BOSIFEST se sastoji od takmičarskog i revijalnog dela kao i pratećih programa, radionica, performansa, izložbe... BOSIFEST je Beogradski internacionalni filmski festival koji se bavi tematikom osoba sa invaliditetom, jedini te vrste u jugoistočnoj Evropi, koji ove godine po šesti put organizuje Hendi Centar Koloseum iz Beograda. BOSIFEST pridružuje se svetskim festivalima, koji se duži niz godina bave isključivo filmovima o osobama sa invaliditetom, kao i filmovima čiji su autori osobe sa invaliditetom. Mreža tih festivala pruža autorima izlazak na svetsko tržište, ali i mogućnost da predstave nove, inovativne filmove koji se bave tematikom vezanom za život osoba sa invaliditetom.

Konkurs za volontere

19. januar 2015.

BOSIFEST je međunarodni filmski festival za osobe sa invaliditetom. Organizacija ovakve vrste festivala zahteva ozbiljnu pripremu kako pre tako i tokom samog trajanja festivala. I pored angažovanja profesionalaca nijedan ozbiljan međunarodni filmski festival ne može biti uspšeno organizovan bez podrške volontera.

Filmovi sa velikim optimizmom

17. januar 2015.

Beograd je zahvaljujući mnogim festivalima poput Festa i Bitefa odavno postao sastavni deo kulturne mape Evrope. Iako relativno mlad sa svojih pet godina postojanja, Bosifest - Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom, pre svega zahvaljujući kvalitetu filmova, takođe je deo nje, a na ovom festivalu pozavideli bi i mnogi evropski gradovi.

 

Nagradu za najbolju režiju Bosifest 2014 podelili filmovi "Sonor" i "Sreća .... obećana zemlja"

25. jun 2014.

Nagradu za najbolju režiju na Bosifest 2014 podelila su dva filma.  Nemački film SONOR, reditelja Levina Petera - za jedan moderan, besprekorno slikan, tonski snimljen i režiran film. Nagradu deli i francuski film "Sreća .... obećana zemlja"  u režiji  Laurent Hasse, zbog divnim filmskim sredstvima saopštenoj uspeloj želji glavnog lika da peške prodje celu Francusku, od Pirineja do mora na severu Normandije.

 

"Priče sa Balkona" najbolji film Bosifest 2014

20. jun 2014.

Film "Priče sa Balkona" Helle Windelov-Lidzelius proglašen je za najbolji na Bosifestu 2014. Kako se navodi u saopštenju žirija savršenim filmskim jezikom autorka nam dočarava čulni pogled decenijama slepog stanovnika Havane, sa svoje terase na svoj namučeni grad, sugrađane. Svojevrsna veoma kvalitetna i zrela dokumentarna filmska slika Havane iz ptičje perspektive - skoro ravna vendersovskom pristupu melanholiji ali i svojevrsnom optimizmu i atmosferi tog grada i tih ljudi.

Nagrada za najbolji scenario filmu "Po sećanju"

19. jun 2014.

Nagradu za najbolji scenario 2014 dobio je autor kanadskog filma Po sećanju (Just as I remeber ) - Andrew Moir, prema obrazloženju žirija za izvanredno prikazane dve paralelne priče o istoj bolesti - njegovog sadašnjeg junaka na samrti, oca troje male dece, i svoju ličnu, o svom detinjstvu tokom očeve bolesti.

Saopštenje i odluke žirija

10. jun 2014.

Bili smo počastvovani i ljudski i profesionalno - imenovanjem u ovaj Žiri i mogućnošću uvida u jedan izvanredan festivalski program, jer - od 16 filmova u konkurenciji za nagrade više od polovine zaslužuje vrlo dobre, čak i izvanredne ocene! Žiriju ovakvog Festivala se neizostavno nameće dilema: da li u prvi plan izbaciti filmove posvećene najtežim invaliditetima, gorkim životnim pričama ili - najkvalitetnijim filmovima. Shodno upravo hrabrom ljudskom stavu invalida da ne vole i ne poštuju sažaljenja - opredelili smo se za drugu opciju: kvalitet filmova. A program je, rekosmo, obilovao filmovima visokih filmskih, umetničkih kvaliteta, ne samo tematskih. I, ono najlepše i najvažnije, uz te kvalitete svi filmovi odišu velikim optimizmom,  likova, aktera, autora. Bravo! Ovaj izbor filmova u selekciji  je sjajno izbegao i jednu često primetnu zamku na festivalima dokumentarnih filmova: mešanje običnih televizijskih ili video zapisa sa umetničkim docu filmom! U ovom programu - preko 90% filmova su upravo art docu filmovi, po neki i izuzetno zanimljivim detaljima  i doigrani.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac otvorio Bosifest

02. jun 2014.

U Domu omladine Beograda u ponedeljak 2. juna  otvoren je peti Bosifest u organizaciji Hendi Centra Koloseum. Bosifest je otvorio ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

- Veliko je zadovoljstvo privilegija i čast biti sa vama večeras na otvaranju jednog ovakvog festivala.  Festival na kojem su autori filmova osobe sa invaliditetom ili filmovi govore o osobama sa invaliditetom omogućava da se susretnemo sa njihovim problemima, talentom, hrabrošću i da im iskažemo poštovanje. Profesor Emir Kusturica  rekao da je film veći od života a meni se čini da je ovaj festival veći od filma - rekao je Ivan Tasovac, obraćajući se prisutnima.

Arhiva ...